Massagetherapie tegen pijn

31/03/2020 Thomas Verlinden

Bij veel methodes om pijn te bestrijden speelt massagetherapie een belangrijke rol. Massages hebben tal van positieve effecten bij ziektes en kwaaltjes. Ook voor patiënten met chronische pijnen kan het zeer positieve resultaten opleveren.
 
Chronische pijn en stress
 
Chronische pijn veroorzaakt stress. Het lichaam reageert met een soort vecht-of-vluchtreactie op de stress en de pijn, waarbij het lichaam zich voorbereidt op onmiddellijk gevaar. Langdurige stress houdt je lichaam vast in deze staat. Dit betekent dat alle middelen van je lichaam naar de delen van het lichaam worden gestuurd die nodig zijn voor actie. Andere delen van je lichaam krijgen de middelen die ze nodig hebben niet meer en je lichaam raakt overbelast. Je spieren worden strakker. Je wordt minder mobiel. Je wordt sneller moe en kan moeilijker slapen. De geestelijke gezondheid gaat achteruit en het spijsverteringsstelsel functioneert minder goed. Al deze symptomen zorgen er op hun beurt voor dat de chronische pijn erger wordt.
 
Massage als pijnstiller
 
Die stress- en pijncyclus is moeilijk te doorbreken. Massage doet echter wonderen op dat vlak. Wetenschappelijke studies ontdekten dat tijdens een massage het cortisolgehalte (het stresshormoon) tot 31% werd verlaagd! Massage is dus een zeer effectief middel tegen stress, en bijgevolg ook tegen chronische pijn.
 
De onderzoekers zagen ook dat tijdens de massage het serotoninegehalte met 28% werd verhoogd en het dopaminegehalte met 31%. Serotonine is een chemische stof in ons lichaam die, naast andere vitale functies, ons helpt onze stemming op peil te houden. Het bevordert het geluk en een gevoel van emotioneel welzijn. Dopamine speelt een belangrijke rol in de manier waarop we plezier voelen en vreugde ervaren. Het helpt ons ook om ons gemotiveerd te voelen en gefocust te blijven op de taak die ons te wachten staat. Kortom: hoe meer serotonine en dopamine, hoe beter we ons voelen.
 
Onze gedachten beïnvloeden onze pijnniveaus, dus meer positieve gedachten kunnen ons helpen om stress en negatief denken over onze pijn te verminderen, waardoor de pijn afneemt. We zijn waarschijnlijk hoopvoller over de toekomst en meer gemotiveerd om de behandelingen bij te houden.
 
Ontspanning 
 
Ook pijn door gespannen spieren kan verholpen worden door massage. Massage helpt om de spanning te verminderen, waardoor de pijn wordt verlicht. Tijdens de massage wordt de doorbloeding verhoogd, waardoor je lichaam optimaal kan functioneren en je immuunsysteem gezond blijft. Massage kan helpen bij de lymfedrainage, wat betekent dat uw lichaam zich reinigt van alle giftige stoffen en beter uitgerust is om ziekte en slechte gezondheid te bestrijden. Het verwijderen van deze gifstoffen kan ook helpen bij het bestrijden van de vermoeidheid die vaak gepaard gaat met pijn.
 
Massage tegen fibromyalgie
 
In een onderzoek naar het effect van massagetherapie op patiënten met fibromyalgie werd vastgesteld dat degenen die een regelmatige massage kregen, veel dieper en langer konden slapen. Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem als het gaat om mensen met chronische pijn. Het kan moeilijk zijn om te slapen als je pijn hebt en niet in staat bent om comfortabel te worden. Massages verrichten wonderen bij zulke problemen.
 
Wil jij ook helpen pijn bij patiënten te verlichten? Schrijf je in voor een cursus uit ons aanbod pijnbestrijding!


relatedBlogs

Ontdek de eeuwenoude Indische massage

Massagetechnieken uit het Verre Oosten

9 redenen om massagetherapeut te wordenpreviousLabel

Reflexology 101

nextLabel

Alles wat je moet weten over Sportmasseur worden

relatedCourses


Manuele Lymfedrainage

Na deze dynamische groepslessen voer je professionele lymfedrainages uit!

Massagetherapeut

Krijg les van topdocenten en word in no-time een geoefend massagetherapeut.

Stoelmassage

Dé beste opleiding in Vlaanderen om aan de slag te gaan als massagetherapeut!

Thaise Massage

Na deze dynamische groepslessen word jij een kei in Thaise massages!

Triggerpointmassage

Krijg de beste technieken in de vingers om triggerpoints doeltreffend te verhelpen.

courseMaterial


Massage Districos

140.00

buyMaterial

Massage Anubis

124.99

buyMaterial

Massagetherapeut Districos

495.00

buyMaterial

studyCategories


Massagetechnieken

blogTags


Massage tegen pijnPijn bestrijdenFibromyalgiePijnVerlichtingPijnbestrijdingMassagetechniekenSportmassageZorgmassage

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0